Waterbalans
Nicole bouwde dus haar eigen zwembad in haar achtertuin. Een plunge of tiny pool, zoals ze in Amerika zeggen.
Het zwembad is heerlijk tijdens de steeds hetere zomers in Nederland. Niet alleen onze kinderen en hun vriendjes en vriendinnetjes genieten ervan, maar wij als ouders ook.
Geen opzetzwembadjes meer, maar elke dag lekker in je eigen zwembad springen.
Stofzuiger
Een minpuntje is het onderhoud. Af en toe stofzuigen is best ontspannend. We hebben geen zwembad-stofzuiger-robot. Elke keer een aquacheck doen met een watertester voor het analyseren van chloor, pH-waarde en alkaliteit en vervolgens shock of anti-alg toevoegen is ook af en toe niet erg.
Het kan ook digitaal, met teststrips, maar het resultaat liep te vaak uiteen. Dat kan aan ons liggen, maar ook als je een paar keer achter elkaar het water testte, liepen de resultaten uiteen. Voor ons gevoel waren de resultaten niet helemaal betrouwbaar.
Chloortabletten
En het zwemwater controleren en onderhouden met chemicaliën is dus best bewerkelijk. En soms hadden we opeens algengroei, was het zwembadje groen als we na een weekje weg terugkwamen.
We gebruikten ook chloortabletten om het water helder te houden, maar het is geen ideale oplossing, kwamen we achter.
Door chloortabletten komt er te veel chloor in het water en moesten we zelf de pH in de gaten houden en corrigeren, zodat het chloor zijn werk kan doen. Om te voorkomen dat er chloramines in het water ontwikkelen. Chloramine is dan weer de veroorzaker van chloorstank.
pH
Wij dachten altijd dat als je bij een openbaar zwembad lekker veel chloor rook, het zwembad schoon was. Maar blijkbaar is dat niet zo. Er wordt dan vooral ook veel in geplast 🙁
Daarnaast is er met een te hoge pH veel chloor nodig om dezelfde werking te houden.
Tijd dus voor iets automatisch ?
Zwemwater
En dus ging Nicole op zoek naar een oplossing. Na wat speurwerk kwam ze uit bij een apparaat dat het zwemwater automatisch analyseert. Als er dan te weinig chloor in het water zit, voegt het apparaat het automatisch toe. Ook de pH-waarde wordt automatisch bijgehouden.
Er zijn een aantal van deze apparaten te koop. Nicole kwam uit bij de EPS One, die ze kocht bij APP, een leverancier van zwembadspullen.
Het installeren leek ingewikkeld, maar dat viel achteraf reuze mee, zoals je in de video kunt zien.
Nu het apparaat werkt, scheelt het enorm veel werk en hoeven we het water niet meer bij te houden.
Vlokkenmiddel
We hebben wel een vlokkenmiddel, een blokje of Action Cube, toegevoegd aan het filtermandje van de pomp. Deze haalt de algen en microscopisch klein vuil dat door het filter glipt.
We hebben weer kristalhelder water, en kunnen ook met een gerust hart een paar dagen weg, zonder dat het water groen is van algen als we terugkomen ?
Video: Doseersysteem zwembad installeren
>> Bekijk video op YouTube