Categorieën
Zwembad

Heb je een vergunning nodig om een zwembad te bouwen?

Soms moet je een vergunning aanvragen als je een zwembad bouwt, maar niet altijd. Op deze pagina leg ik uit hoe je er achter komt of je een bouwvergunning nodig hebt en hoe je deze kunt aanvragen.

Voor een opzetzwembad, jacuzzi of een spa in de tuin heb je geen vergunning nodig. Maar voor een zwemvijver, een privézwembad of een grote zwemspa liggen de eisen anders. En of je toestemming krijgt voor het aanleggen van jouw droom verschilt ook per gemeente.

Mijn ervaring is dat Nederland en België niet heel moeilijk doen als je een zwembad in je achtertuin wilt aanleggen. Er zijn landen in de wereld waar strenge eisen worden neergelegd, voordat je mag gaan graven. Ik kreeg nadat ik mijn eigen kleine zwembad had gebouwd een reactie uit Australië, waarin men verbaasd was dat wij zomaar een plunge in de tuin mogen aanleggen.

Voordat je alle informatie op deze pagina lees, raad ik aan ten alle tijden aan met jouw gemeente te bellen, om alle misverstanden te voorkomen.

Vergunningsvrij bouwen

Sinds 2014 wordt het steeds vaker door gemeenten toegestaan om vergunningsvrij te bouwen. Echter, blijkt in de praktijk dat voor veel bouwwerken, zelfs als ze relatief eenvoudig lijken, vaak toch vergunningen noodzakelijk zijn. Sloop- of bouwactiviteiten zonder de vereiste vergunning kunnen resulteren in aanzienlijke geldboetes. Daarom is het van groot belang om vooraf zorgvuldig te controleren welke vergunningen vereist zijn voor het beoogde project.

Omgevingsvergunning

U kunt een omgevingsvergunning op drie verschillende manieren aanvragen. De snelste en eenvoudigste methode is via www.omgevingsloket.nl. Op deze website kunt u niet alleen gemakkelijk uw aanvraag indienen, maar ook online de voortgang van uw aanvraag volgen. Daarnaast is het vaak mogelijk om een aanvraag in te dienen via de officiële website van uw gemeente. Een derde optie is om de aanvraag per post in te dienen. 

Procedures

Bij het indienen van een aanvraag voor een omgevingsvergunning zijn er twee procedures beschikbaar: de reguliere procedure en de uitgebreide procedure. De reguliere procedure heeft een maximale doorlooptijd van acht weken, die eenmaal verlengd kan worden met zes weken. In het geval van de uitgebreide procedure kan de doorlooptijd oplopen tot zes maanden, met de mogelijkheid om deze eenmaal met zes weken te verlengen. Het is van belang om deze termijnen in acht te nemen bij het opstellen van uw planning.

Vergunning voor zwembad in de tuin

Kosten vergunning aanvragen

Wanneer de gemeente uw aanvraag in behandeling neemt, brengen zij hier kosten voor in rekening, ook indien de aanvraag wordt afgewezen. Deze kosten worden aangeduid als legeskosten en worden veelal procentueel berekend op basis van de geschatte projectkosten. Het is echter van belang te beseffen dat deze bedragen aanzienlijk kunnen variëren, zowel per gemeente als per project. Het precieze bedrag van de legeskosten voor een omgevingsvergunning in uw gemeente is terug te vinden in de legesverordening en het bijbehorende tarievenblad.

Leges

Gemiddeld bedragen de legeskosten voor een omgevingsvergunning in Nederland €375. Desalniettemin kan dit bedrag aanzienlijk verschillen per gemeente, en het is belangrijk te onthouden dat het procentueel wordt berekend ten opzichte van de geschatte projectkosten. Hoe groter uw (ver)bouwproject, des te hoger zullen de bouwkosten zijn, en bijgevolg ook de legeskosten voor de omgevingsvergunning.

Houd er rekening mee dat u vooraf slechts een indicatie van de legeskosten zult ontvangen. Pas na goedkeuring of afwijzing van de aanvraag krijgt u de definitieve kosten te zien.

Bezwaar

Hoewel het mogelijk is bezwaar aan te tekenen tegen de legesfactuur, dient u deze eerst te betalen. Indien achteraf blijkt dat het bezwaar gerechtvaardigd is, kunt u de betaalde bedragen terugvorderen.

Heb je een vergunning nodig om een eigen zwembad te bouwen?

Bouwen op een erf

Overweeg je bouwwerkzaamheden op een erf bij een woning of woongebouw? Een erf wordt gedefinieerd als een stuk grond direct grenzend aan een woning of woongebouw. Het karakter van erf kan echter vervagen als de grond zich verder van de woning of het woongebouw bevindt, vooral bij uitgestrekte percelen buiten de bebouwde kom. In situaties waar alle bouw- en verhardingsvormen verboden zijn volgens het omgevingsplan, verliest de grond de status van erf. Bij twijfel is het raadzaam om contact op te nemen met uw gemeente voor verhelderende informatie.

Zwembad met overkapping

Indien het bouwwerk een overkapping krijgt, zoals bij een zwembad of waterpartij, is altijd een vergunning vereist. Wanneer het bouwwerk op de grond wordt geplaatst binnen een vergunningvrij bijgebouw, is er geen vergunning nodig. Echter, als het bouwwerk (deels) in de grond van een vergunningvrij bijgebouw wordt geplaatst, geldt de vergunningplicht voor het volledige bijgebouw, inclusief zwembad, bubbelbad, of vergelijkbare voorzieningen.

Graven

Voordat u het gat graaft, is het belangrijk te overwegen hoe groot het wordt: 25 m3 of minder, of meer dan 25 m3. Graafwerkzaamheden omvatten ook het zeven van de uitgegraven grond op dezelfde locatie, het tijdelijk opslaan van de grond, en het later terugplaatsen na tijdelijke verwijdering. Het graven in de waterbodem valt echter niet onder de noemer ‘graven in de bodem’.

Bij vragen over deze procedures, twijfel niet om contact op te nemen met uw gemeente voor verder advies en verduidelijking

Tegels plakken muur tegellijm

Diepte van zwembaden in Nederland

Overweegt u de aanleg van een zwembad in Nederland? Of u een vergunning nodig heeft, hangt af van diverse factoren. Overkappingen zijn niet toegestaan, en het zwembad mag maximaal 30 m2 zijn. In de voortuin is altijd een vergunning nodig, maar in de achtertuin kan het zonder vergunning als het bad binnen 30 meter van uw woning ligt. Nabij water of in een ruimtelijk kwetsbaar gebied is een vergunning vereist. Zonder vergunning mag de diepte van het zwembad niet meer dan 1,5 meter zijn.

Diepte van zwembaden in België

Voor zwembaden in België zonder vergunning gelden geen specifieke diepteeisen. Toch wordt anderhalve meter diepte sterk aangeraden. Een stedenbouwkundige vergunning is vereist als niet-overdekte constructies in uw tuin meer dan 80 m2 bedragen. Zwembaden moeten in de achtertuin liggen, op minder dan 30 meter van uw woning en meer dan 1 meter van uw perceelgrens. Vergunning is ook nodig in kwetsbare gebieden.

Veiligheid zwembad

Overweeg de diepte van uw privé zwembad niet meer dan anderhalve meter te laten zijn. Dit zorgt voor veiligheid, waarbij volwassenen en oudere kinderen veilig kunnen staan en duiken zonder risico op blessures. Een diepte van anderhalve meter bespaart ook op verwarmingskosten en vermindert de belasting van uw filter- en pompsysteem, wat zich vertaalt in energiebesparing.

Zorg dat u, als u zonder vergunning in Nederland bouwt, de diepte van het zwembad beperkt tot 1,5 meter. In België is deze eis niet van toepassing, maar wordt een diepte van 1,5 meter wel sterk aanbevolen voor optimale zwembadveiligheid en efficiëntie.

Zonder vergunning eigen zwembad bouwen

Nederland

– Overkapping niet toegestaan.
– Maximaal oppervlak van 30 m2.
– In de voortuin altijd vergunning nodig.
– In de achtertuin zonder vergunning als binnen 30 meter van woning.
– Binnen 5 meter van oever/waterloop vergunning vereist.
– Bouwen in ruimtelijk kwetsbaar gebied zonder vergunning niet toegestaan.
– Maximaal toegestane diepte zonder vergunning: 1,50 meter.

Vergunning check

www.omgevingsloket.nl
– Informeer altijd bij de gemeente voor complexe situaties.

Ik heb naar mijn gemeente gebeld om te vragen of ik een vergunning nodig had voor mijn privézwembad. Ook al las ik na het doen van de vergunning check, wilde ik geen risico lopen en belde ik dus voor de zekerheid. 

België

– Geen specifieke diepteëisen zonder vergunning.
– Anderhalve meter diepte wordt sterk aanbevolen.
– Stedenbouwkundige vergunning nodig bij totaaloppervlak niet-overdekte constructies > 80 m2.
– Zwembad in achtertuin < 30 meter van woning, > 1 meter van perceelgrens.
– Vergunning vereist in kwetsbaar gebied.
– Aanbevolen diepte van 1,5 meter in zowel Nederland als België.
– Veilig voor staan, duiken zonder risico op blessures.
– Besparing op verwarmings- en energiekosten.

Vergunning check
www.ruimtelijkeordening.be
www.omgevingsloketvlaanderen.be/gebouw
– Regels verschillen per gemeente, informeer bij uw gemeente.

Pool schilderen

Wat als je geen vergunning hebt?

Als je geen vergunning hebt aangevraagd voor het aan leggen van een zwembad dan bestaat de mogelijkheid dat je het zwembad weer moet afbreken. Over het algemeen zul je een boete krijgen vanwege het illegaal bouwen. Maar een gemeente kan zeker ook eisen het gat weer vol te gooien met zand.

Bouwen en handhaven: Overzicht en procedures

Bouwen zonder vergunning

Het is niet ongebruikelijk dat bouwwerkzaamheden plaatsvinden zonder de benodigde vergunning, soms met kleine aanpassingen aan bestaande bouwwerken. Wanneer een aannemer afwijkt van de verleende vergunning, kan dit leiden tot handhaving door de gemeente, vaak in de vorm van een bouwstop. In deze blog bieden we een beknopte introductie over bouwen zonder vergunning.

Wettelijk verbod

– Artikel 40 van de Woningwet verbiedt bouwen zonder vergunning of in afwijking daarvan.
– Gemeenten kunnen handhaven volgens de Bouwverordening en de Algemene Wet Bestuursrecht.
– Bouwen zonder vergunning kan een strafbaar feit zijn, met een maximale straf van vier maanden hechtenis of een boete van €4.500.

Handhaving bij overtredingen

– Gemeenten mogen toezicht houden op bouwplaatsen en toezichthouders hebben het recht de locatie te betreden.
– Handhaving moet proportioneel zijn; de gemeente kan een bouwstop aankondigen als de aannemer doorgaat, gevolgd door mogelijke strafrechtelijke vervolging.

Kort geding tegen handhaving

– Een mondelinge bouwstop moet schriftelijk worden bevestigd, waar bezwaar tegen kan worden gemaakt bij de gemeente.
– In spoedeisende gevallen kan een voorlopige voorziening via kort geding bij de rechter worden aangevraagd, aangezien bezwaarprocedures lang kunnen duren.

Alternatieve handhavingsmethoden

– Gemeenten kunnen lichtere vormen van handhaving overwegen, afhankelijk van de situatie.
– Bezwaar en beroep zijn altijd mogelijk bij beslissingen genomen in het kader van handhaving.

Legaliseren van illegale bouw

– Illegale bouwwerken kunnen mogelijk worden gelegaliseerd door een vergunningsaanvraag in te dienen.
– Als legalisatie mogelijk is, moet er geen handhaving plaatsvinden. Een aanvraag voor (omgevings)vergunning moet snel worden ingediend.
– Bij het uitblijven van een legalisatieaanvraag kan de gemeente, na een toegestane termijn, alsnog overgaan tot handhaving.

Belangrijk

Het proces van handhaving en legalisatie is afhankelijk van de specifieke omstandigheden, en gemeenten moeten zorgvuldig beoordelen welke handhavingsmethode het meest geschikt is. In geval van een beschikking door de gemeente in het kader van handhaving, staat altijd bezwaar en beroep open.

Geef een reactie